Història

Els Armats són tan antics com les nostres processons.

Els Armats encapçalen la processó dels Dolors comandats pel cèlebre Càpita Manàia. Ho diu en Joaquim Serret i Arbós, afegint que la Congregació dels Dolors de Nostre Sra. és fundada el 12 d'abril de 1704. No se sap amb certesa la fundació dels Armats. En altres documentacions en fa referència a la participació en l'any 1728.

L'any 1946 desprès de la guerra civil tornaren a reemprendre amb molta força i participaven al gremi de Sant Lluc, que tant va fer per recuperar els Armats. Juntament amb el Capità Manàia, Sr Mariano Rubió i Enrich, que fou el successor de Lluís Corrons.

En el decurs dels anys, ha sofert diferents dalts i baixos fins arribar l'any 1968, en el que suprimida la Processó de Diumenge de Rams.

L'altra processó de Divendres Sant, amb la participació dels Armats, no va ser fins a l'any 1974.

L'any 1953 es fundaren els armats infantils.

1920
1893
1948 els metges i pintor
1920. Juan Lladó (pare)
i amics
1893, dos segles ens separen 1948. Els metges Llatjós, Badal i
l'artista pintor Vilà Closas

 

Els Armats després de 26 anys en silenci, tornen a la tradició, cultura i història de la Minorisa Romana, la Manresa moderna. Què seria sense els Armats? Amb aquest esperit de recuperar una tradició tan antiga, el desembre de l'any 1999 es fundà l'Associació Cultural Recreativa Armats de Manresa.

Foren un total de 23 socis fundadors els que elegiren una junta directiva. Actualment son un centenar de socis.

1969La primera aparició es va fer el Diumenge de Rams de l'any 2000 a la Residència Mont-Blanc de Manresa. Durant la nova reaparició en Mossèn Josep Leyes ens va dir:

"Que el Deu d'Abraham, D'Isaac i de Jacob, ho Beneeixi tot d'un cop".

El Maniple d'Armats estava Format pel Càpita Manàia, un Decurió, 2 Abanderats, 3 timbals, un botzinaira d'ordres, 26 llancers i 4 flautes travesseres, en total 38. Total una il·lusió satisfeta per tots els socis fundadors i molts col·laboradors.

L'any 2001 s'arriba a més de 85 components

 

 El avui dels Armats de Manresa

Els Armats de Manresa son la branca principal de l’Associació Cultural Recreativa Armats de Manresa que també compta amb la Confraria de Natzarè.

El període des de la re fundació de l’entitat a l’any 1999/2000, fins el 2022, suposa un trajecte llarg i difícil per la pandèmia dels dos últims anys i les pèrdues humanes que hem patit. Malgrat tot, els Armats de Manresa han consolidat la seva posició, sent avui per avui un dels Maniples capdavanters de la província de Barcelona, tan per la tradició històrica que representa la antiguitat de més de 318 anys segons els historiadors com per la qualitat de les seves evolucions al compàs de musiques d’autors manresans com en Pep Padró i Manel Camp, o be d’autor anònim com la tradicional musica que acompanya la Estrella al so dels timbals i les flautes travesseres. Una entitat caracteritzada per la constant activitat cultural que realitza l’entitat, organitzant concerts, concursos de fotografia, participacions en la Fira Mediterrània, l’Aixada, la Festa Major de la ciutat, acompanyant Cavalcades de Reis per la comarca, així com les actuacions fora de la Setmana Santa, en trobades d’altres Armats i Manaies de tot Catalunya i València difonent arreu la nostra ciutat i les muntanyes de Montserrat, una identitat de comarca plasmada en l’escut del Maniple, on apareix la silueta de la serralada montserratina i també l’escut heràldic de la ciutat.

Al 2004 es va celebrar el 300 aniversari de la existència dels Armats en la processó dels Dolors de 1704. En aquesta mateixa pàgina podeu trobar els detalls d’aquella celebració als carrers Guimerà i Plaça de Crist Rei, amb una gran assistència de públic i gran participació ciutadana.

Fins a quatre presidents amb les seves Juntes Directives han gestionat l’entitat, una entitat sense ànim de lucre que ha acumulat un patrimoni mol important material, cultural i humà, gaudint d’un excel·lent estat de salut en lo econòmic.

L’any 2020 s’havia de fer la celebració del 20 anys de la re fundació, malauradament la pandèmia ho va impedir. Afortunadament el 3 d’abril de l’any 2022 s’ha pogut celebrar aquesta efemèride (20+2) amb gran èxit i lluentor per la participació de 6 grups més com podeu veure en el recull contingut en la icona de la celebració.

      PHOTO 2020 03 12 18 02 20 1               PHOTO 2020 03 12 18 02 20              PHOTO 2020 11 06 12 03 22               PHOTO 2022 04 29 14 40 02

                                                       La figura nombre "zero"                                                                         La rèplica                  Lliurament de la figura  al alcalde Marc Aloy i                                                                                                                                                                                                                                    la regidora Anna Crespo, a càrrec del M.Ortiz i el Vocal J.M.Vidal

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Amb motiu d’aquesta celebració l’artista escultor manresà, Ramon Oms ha creat una figura inspirada en les fotos dels armats antics del inici de pàgina per la singularitat i originalitat de les indumentàries pot ser un xic rudimentàries reflex de l’època de dinals del segle XIX i principis del XX.

D’aquesta figura inicial nombre zero, lliurada per desig de l’entitat a l’Ajuntament de Manresa, s’han fet rèpliques de dimensió reduïda que es van lliurar als grups participants de la trobada i també es poden lliurar sota demanda a particulars o empreses que en vulguin gaudir.

Disposeu en aquesta pàgina, fent clic a les icones corresponents, de la memòria de la celebració i fotos de la mateixa.

CELEBRACIÓ DEL XXÈ ANIVERSARI

3 d'abril de 2022

Feu clic sobre el cartell per visualizar la Guia i Memòria de la Celebració

LOGO CELEBRACIÓ XXÉ ANIVERSARI

PER ACCEDIR A LES FOTOS DE LA CELEBRACIÓ REALITZADES PEL JOAN RAMON DEITX, feu clic en aques enllaç per descarregar les:
 

https://www.dropbox.com/scl/fo/r3l1ngexniciag8puvzfp/h?dl=0&rlkey=zp2de8nsz39i0a0h2ja0e3z5s

 
300 anys Celebració dels 300 anys

21 de Febrer del 2004
Trobada dels Armats a Manresa
Festes de la Llum

 

museu

"Armats de Manresa. Vestits d'història"

El Museu Comarcal de Manresa presenta
la indumentària dels Armats de la segona meitat del s.XX

Aquests vestits han estat restaurats per l'Associació Armats de Manresa:

museu1 museu museu

 

Més informació recollida al llarg dels anys en webs anteriors web antiga